Kretas diamant

Til Chanias besøgende foreslår vi en spadseretur i det historiske centrum, en rundvisning ved korsvejenes og brolægningens kulturer. Med udgangspunkt i Chanias Centrum, den kommunale markedsplads, der blev indviet i 1913 og bygget ovenpå den jævnede venetianske borg Piarta Piatta Forma. Det drejer sig om en storslået bygningi korsform der indeholder 76 forretninger.

Hvis man går ned ad trapperne på markedets vestside, befinder man sig i handelsgaden Mousoron i bydelen Katola. Følger man Mousoron gaden mod nord, og derefter drejer til venstre, befinder man sig på gågaden Skridlof også kaldet ”Stivanadika” (lædergaden), en af de mest tusistede gader i Chania. Gågaden møder Chalidon gaden, i begyndelsen af denne ligger bygningerne Den Historiske Litteratur Forening ”Chrissostomos” og det kommunale galleri.

Denne maleriske gade fører ned mod den gamle bydel og havnen, man går forbi domkirkens torv med den storslåede ”Eisidion” kirke Chanias katolske kirke, og Skt. Frangiskos kirke, hvor det arlæologiske museum har til huse. I slutningen af Chalidon gaden drejer vi ned ad Karaoli Dimitriou gaden og kommer forbi Kydonias byzantiske mur, der er bygget af materiale fra tidligere tider. Gennem den byzantiske murs port og Katre gaden går vi op i Karnevarou gaden.

Vi befinder os nu i højborgens befæstningscenter, og kan besøge udgravningerne af den minoiske boplads. Vi fortsætter ad Karnevarou gaden og drejer til venstre i Skt. Markou gaden, hvor man stadig kan se resterne af det venetianske klosters passage og Santa Maria dei Miracoli kirken (1615). Når vi når til Kastelli højborgens ende breder Chanias venetianske havn sig ud foran os, med de to grupper venetianske orlogsværfter (14-16 årh.), mod øst det der hedder ”Megalo Arsenali”.

Gående ned ad trapperne for enden af skt. Markou gaden , kommer den besøgende til Akti Enoseos der ligger på den venetianske havns mole, ved siden af ”Megalo Arsenali”. Idag er det restaureret og huser Middelhavets Arkitektur Center udstillings og konference rum.

De lange bølgebrydere bliver afbrudt af den lille fæstning San Nicolo og munder ud i det venetianske fyrtårn, der under tyrkertiden blev ombygget og fik formen som en minaret. De besøgende kan se, hvis man følger retningen mod vest, hvordan Chaniashavn strækker sig med bygningernes venetianske udseende, fyldt med farver og forme.Hvis man går over Akti Tompasi, går man forbi den musulmanske helligdom Kioutsouk Xasan moskeen 1645, og befinder sig derefter på Sintrivani pladsen, hvor vi igen møder Chalidon gaden. Hvis man spadserer langs havet ad Akti Kountourioti, vil man finde alle slags spisesteder og cafeer, og man vil komme til havnens vestlige punkt, hvor fæstningen Firkas hæver sig. Her blev det græske flag officielt hejst d. 1ste december 1913, da foreningen mellem Kreta og Grækenland skete. Fæstningen indeholder Kretas Søfartsmuseum og Kretas Etnografiske Historiske og Arkæologiske Selskab.

Hvis man følger fæstningens omkreds vil man gå op ad Theotokopoulou gaden og vil til venstre se San Salvatore kirken (15-17 årh.), der indeholder Chanias byzantinske samling. Herfra starter det maleriske Topanas kvarter, det fik navnet fra det venetianske krudtlager som lå her (top hane på tyrkisk), og her vil man i de små stræder beundre den venetianske og tyrkiske arkitektur.For enden af Theotokooulou gaden går man ned ad Douka gaden, og så befinder man sig i det venetianske aristokratiske kvarter.

Her vil beundre den venetianske og senere den tyrkiske adels store aristokratiske huse. I Theofanous gaden finder man fantastiske arkitektoniske bygninger, der idag er renoveret og bliver brugt til pensioner. Særskilt er familien Reniers ”Palazzo” i Moschon gaden, der er bygget i det 15.årh., med det lille famielie kapel Sakt. Nicolaos, og den imponerende indgang med den latinske indskrift og familiens våbenskjold. Man fortsætter nedgangen af Zambrliou gaden og den besøgende forlader til højre Ovraiki, det gamle jødiske kvarter, med den restaurede jødiske synagoge, enestående for Kreta. Vi bliver ved at beundre de kommunale og privatejede bygninger fra venetianer og tyrkertiden, hvorimellem der også findes et tyrkisk dampbad. Kondilaki gaden , en turist gade med særlig kulør, bliver krydset af Zambeliou gaden, der fører en mod den gamle bydels indre.Man får den sidste smag af middelalder byens karakter når vi nedenfor tårnet Schiavo, som vi når ved at krydse en lille og meget smuk plads i F. Portou gaden, derefter befinder vi os igen i Chalidon gaden på højde med ”Lædergaden”.

Den besøgende vil øst for havnen møde det historiske torv Splantzias, hvor man kan se Skt. Nikolaj kirken (1204) med den tyrkiske minaret, og Skt. Rokkovs kapel (1630) fra renæssancen. Rundt om torvet strækker der sig et kvarter med en intens tyrkisk stil.

Ud over Chanias historiske og turistede centrum og uden for den gamle bydels mure, kan man besøge det historiske Chalepa kvarter, med de herskabelige bygninger

og Tampakaria (garvergaden), fra det 19. og starten af det 20. årh. Her kan man se prins Georgs palads, og Eleftherios Venezelos hus der idag huser ”Det Nationale Udforskningscenter” Eleftherios K. Venezelos. Endvidere kan man se hans statue der er rejst på torvet af samme navn, Den Franske Skole 1860, den russiske kirke Ag. Magdalini og Evangelistria kirken. Når man går tilbage mod byen fra Chalepa og forbi de nyere bygninger, kan det godt betale sig at se Eleftherias rundkørslen,med en statue af Eleftherios Venezelos i midten. Overfor denne er amtspalæet og domhuset et enestående eksempel på tyrkisk arkitektur. Til slut i Dimokratias gaden ligger bispeboligen og Kydonias og Apokoronou domkirkes kulturhus, og Chania kommunes kulturcentrum, og landenes freds og venskabspark, den gamle italienske kaserne, kommunens ur, og den kommunale bypark, og det kommunale sportsanlæg.

Den kønne by Chania vinder på værdig vis titlen Kretas diamant. Da den på en helt speciel måde kan kombinere det gamle med det nye. Den legendariske minoiske storhedsperiode med den venetianske kultur, den tyrkiske enkelhed, med den klassiske rigdom, middelalderens skønhed med den venetianske, tyrkeren og jøden , det blå vand med de ubøjelige og hårde sten, båden med hestevognen.