En rejse i fortiden

Til beundreren af den oldgræske og kretiske kultur men også for den uvidende, der er vild efter at erhverve sig viden om fortiden. Chanias amt befinder sig på et sted, der giver rig mulighed for en unik rejse tilbage i tiden. Der er ikke kun fra den minoiske oldtid , og de spredte fund fra den hellinistiske tid i oldtidens Kydonia, under Chanias nye by, men også byer fra den klassiske græske oldtid og den romerske verden, der kommer for dagens lys i hvert af amtets hjørner.

Øst for Chania, nær ved landsbyen Megala Chorafia ligger oldtidens Aptera. Byen er grundlagt på et fremherskende sted over Souda bugten og Armeni sletten, et imponerende sceneri med det store omfang af De Hvide Bjerge mod syd. Byen var på sit højeste under den hellinistiske periode (330-68 f.kr.) og gik derefter over på de erobrende romeres hænder, for at gennemgå endnu en stor opblomstring. Idag vil den besøgende se en del af den hellinistiske højborgs murværk der løber rundt om højde-

draget. Samt en masse levn fra romertiden, hvoraf de vigtigste er de hvælvede cisterner og badeanstalten. Oldtiden blev efterfulgt af byzants, således blev området tidligt overgivet til det hellige kloster Patmou oig tyrkertiden der er særlig tydelig med den storslåede tilstedeværelse af den lille borg på den nordlige ende af højdedraget, der dominerer over Itzedin fæstningen, Souda bugtens ”vagt” på landsiden. Et værk der harmonisk samarbejder med fæstningen fra venetianer tiden der ligger overfor på Soudaøen, til forsvar af bugten.

Vest for Chania og syd for Kisamos ligger Polyrrinia der er fra oldtiden, en anden stor by fra oldtidens Kreta. Den er grundlagt på en imponerende placering, der dominerer over Kisamos slette og bugt. Idag er der bevaret bygningsværker fra den hellenistiske og romerske periode, imidlertid den mest imponerende bygning er den storslåede befæstning der befinder sig på højborgen, et levn fra den byzantinske periode.

Ved en af amtets smukkeste strande helt ude på vestkystens spids, ligger oldtidens Falasarnas imponerende ruiner. Den ligger i sikkerhed bag dens stærke hellenistiske mure og dens havn var omgivet af murværk der gjorde den til en af Kretas stærkeste flådestyrker og piratbyer.Den blev fuldstændig ødelagt i år 68f.kr.af Metello, og den blev aldrig beboet igen.Det der imponerer den besøgende er havnens fire stærke tårne, hvis beliggenhed idag befinder sig , på grund af den tektoniske hævning på Kretas vestkyst, gennem den senere oldtid, ca. 9m. Højere end havets overflade 100 m. fra kysten.

Som en fortabt stat forestiller den rejsende sig oldtidens Lissos, som man når frem til enten sejlende fra Paleochora eller Sougia, eller efter ca.1 times gang fra Sougia, efter først at have gået gennem en smuk kløft, gået op af en bjergskråning og derefter ned mod havet. Den spillede ne vigtig rolle som et religiøst midtpunkt og organiserede nabobyerne: Yrtakina, Eliro og Tarra, til sammenslutningen af bjergene. Idag kan man se i Lissos, Asklipios ruiner for hvilke den er kendt, med det fantastiske mosaik gulv og mange romerske grave der er bygget overjordisk.

Den besøgende vil finde levn fra oldtiden mange andre steder i amtet, såsom det antikke Minoa der ligger i Marathi på Akrotirihalvøen, det antikke Pergamo der ligger i Vrisses Kidonias provinsen, Diktinnas tempel i Menies, de hellinistiske levn i Rokka, de romerske huse med mosaik gulvene i Kisamos, Poseidons helligdom i Tsiskiana, det antikke Eliros i Rodovani og det antikke Tarra der ligger ved Samaria kløftens udmunding.