Ορειβατικά Καταφύγια
Η αναφορά στον νομό Χανίων αποτελεί σχεδόν αναφορά στον ορεινό του όγκο. Τα Λευκά Όρη, η Μαδάρα, αποτελούν πηγή ζωής, για την Κρήτη και τον Κρητικό. Το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον έδωσε μέσα στους αιώνες τροφή, νερό, προστασία και έμπνευση στους κατοίκους του τόπου. Η γνήσια κρητική ψυχή βρίσκεται πάντα εδώ. Η ανακάλυψή της περνά από αρχαία μονοπάτια, κούμους, ξωκλήσια, ιερά και αρχαίες πόλεις, στέρνες και κούρτες. Μοναδικός τρόπος προσέγγισης όλων αυτών η πεζοπορία.
Ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων, με μια ιστορία 80 σχεδόν χρόνων, είναι η πρώτη φυσιολατρική οργάνωση της Κρήτης και μια από της παλαιότερες σε ολόκληρη την Ελλάδα.. Με τις δράσεις του αναδεικνύει και προστατεύει την ευρύτερη περιοχή, διοργανώνει εκδρομές σε γνωστά και άγνωστα μονοπάτια και προσφέρει στους ανθρώπους των πόλεων την μοναδική γνωριμία με τα βουνά της Κρήτης.
mountain_shelter_chania.jpgΤέσσερα ορειβατικά καταφύγια του Ορειβατικού Συλλόγου βρίσκονται διάσπαρτα στα Λευκά Όρη. Το καταφύγιο Καλλέργη, με μοναδική θέα στο φαράγγι της Σαμαριάς και στις κορυφές του Γκιγκίλου, του Βολακιά, της Μελινταού και των Παχνών, βρίσκεται πάνω από το Οροπέδιο του Ομαλού στην δυτική πλευρά των Λευκών Ορέων σε υψόμετρο 1650 μ. και μπορεί να φιλοξενήσει 45 άτομα. Κατασκευάσθηκε το 1970. Από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο είναι καθημερινά ανοικτό και διαθέτει οργανωμένη κουζίνα. Με την βοήθεια στην λειτουργία της αυστριακής αλπινιστικής σχολής του Ίνσμπρουκ οι περιπατητές μπορούν να διανυκτερεύσουν εδώ για να προωθηθούν έπειτα στον κύριο όγκο των Λευκών Ορέων.
Το μονοπάτι για το καταφύγιο ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο, μπροστά από την είσοδο του φαραγγιού, και ανηφορίζει προς τα βορειοανατολικά, όπου 20 λεπτά αργότερα, συναντά ανηφορικό χωματόδρομο, ο οποίος οδηγεί, μετά από πορεία 45 περίπου λεπτών, στον κούμο μπροστά από το καταφύγιο με μοναδική θέα στις απέναντι κορυφές και στο οροπέδιο. Μπροστά από το καταφύγιο ο επισκέπτης απολαμβάνει και αντιλαμβάνεται παράλληλα με δέος τον όγκο του ορεινού συγκροτήματος. Νότια οι πλαγιές της Σαμαριάς, άγριες και πυκνόφυτες, φτάνουν εκεί που το μάτι συναντά το απέραντο γαλάζιο του Λιβυκού Πελάγους. Δυτικά οι κορυφές του Βολακιά και του Γκιγκίλου εντυπωσιάζουν με την άγρια ομορφιά του στιλπνού βράχου. Νοτιοανατολικά, οι κορυφές των Παχνών, πιο πάνω η Μελινταού και η Μαύρη και στο βορρά μια άποψη του Κρητικού Πελάγους συμπυκνώνουν την ουσία του τόπου.
Το επόμενο καταφύγιο είναι το πιο νέο και το πιο ψηλό στα κρητικά βουνά. Βρίσκεται λίγο κάτω από την κορυφή Σβουριχτή, σε υψόμετρο 2.080 μ., στο κέντρο των Λευκών Ορέων. Κατασκευάσθηκε το 1994 από πέτρα και ξύλο με πρωτομάστορα τον πρόεδρο του συλλόγου Χρήστο Χουλιόπουλο και πήρε, τιμής ένεκεν, το όνομά του. Αξίζει να αναφερθεί ότι μεγάλος όγκος των υλικών μεταφέρθηκε με ελικόπτερο στην συγκεκριμένη τοποθεσία. Από το καταφύγιο Καλλέργη, απαιτούνται 6-7 ώρες πεζοπορίας, ενώ από την περιοχή Ρουσιές, στο τέλος του χωματόδρομου από την Ανώπολη, περίπου 3 ώρες. Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει 20 ορειβάτες.
Στην περιοχή των Σφακίων βρίσκεται το τρίτο ορειβατικό καταφύγιο. Στο οροπέδιο της Ταύρης, πάνω από αυτό των Ασκύφου, σε υψόμετρο 1.200 μ., κατασκευάστηκε το 1992 το ομώνυμο καταφύγιο. Από το χωριό Ασκύφου μπορεί να ακολουθήσει κανείς αγροτικό δρόμο μήκους 7,7 χιλ. που οδηγεί εδώ, αλλά αξίζει να περπατήσει την μοναδική διαδρομή του μονοπατιού μέσα στο πυκνό δάσος από κυπαρίσσια που σκαρφαλώνει από το χωριό, προς το οροπέδιο της Ταύρης. Η διαδρομή με τα πόδια είναι περίπου 1,5-2 ώρες.
Το παλαιότερο καταφύγιο βρίσκεται σε υψόμετρο 1450 μ στην θέση Βόλικα πάνω από το χωριό Κάμποι Κεραμιών και χτίσθηκε το 1958. Το 2006 έγινε ανακαίνιση κι έτσι σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει 30 άτομα. Από το χωριό η πορεία στο μονοπάτι διαρκεί περίπου 3 ώρες ενώ πρόσφατα έφθασε και αγροτικός δρόμος από το χωριό Μαδαρό, ο οποίος φθάνει μέχρι την απόσταση 10 λεπτών από το καταφύγιο.

Αρχή

Εξερευνήστε

Τουρισμός

Κρητική Διατροφή

Εκδηλώσεις

Διαμονή

Χρήσιμα