Αναρριχητικές Διαδρομές
rock_climbing.jpgΠάνε σχεδόν είκοσι χρόνια από τότε που κάποιοι ξέφυγαν από την πεπατημένη και τα μονοπάτια των Λευκών Ορέων και ξεκίνησαν να σκαρφαλώνουν στα βράχια. Ήταν η αρχή της αναρριχητικής εποχής, μιας εποχής που μέχρι και σήμερα δεν σταματά να βρίσκεται στις μεγάλες της δόξες.

Σιγά- σιγά “το νερό μπήκε στο αυλάκι” και τα πεδία ένα - ένα άρχισαν να οργανώνονται. Πρώτα ο Καλαθάς με τα χαμηλά και εύκολα βράχια, και στη συνέχεια η ιστορία γράφτηκε στα ψηλά και συμπαγή ντουβάρια του φαραγγιού στο Θέρισο. Τα πρώτα καρφιά άρχισαν να σφηνώνονται σε σχισμές και τρύπες, με αποτέλεσμα στη δεκαετία του ΄90 τα Χανιά να έχουν την δική τους αναρριχητική σκηνή που εκτυλισσόταν όχι μόνο σε χαμηλά βράχια, αλλά και στους πολύ μεγάλους και σαθρούς τοίχους του Γκίγκιλου. Με το πέρασμα των χρόνων η μία γενιά έφερε την άλλη. Πολλά νέα παιδιά, κυρίως μέλη του Ορειβατικού Συλλόγου, δοκίμαζαν τις δυνάμεις τους στην αναρρίχηση. Λίγο αργότερα το νέο αυτό αίμα άνοιξε πολλές νέες διαδρομές στα βράχια των Χανίων.
rock_climbing2.jpg
Εκτός από τον Καλαθά και το Θέρισο, πολλές διαδρομές ανοίχτηκαν επίσης στον Γκίγκιλο, ενώ ένα εντελώς νέο πεδίο με χαμηλά βράχια δημιουργήθηκε σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο των Χανίων, αυτό του Μόντε Βάρδια. Εκτός από τα γνωστά οργανωμένα πεδία, υπάρχουν διαδρομές στα Άπτερα, στο Σταυρό, αλλά και στην Αράδαινα.

Σήμερα η αναρρίχηση εξακολουθεί να είναι μια δραστηριότητα που πολλά νέα παιδιά εξασκούν, με αποτέλεσμα όχι μόνο να συντηρούνται οι υπάρχουσες διαδρομές, αλλά και να ανοίγονται συνεχώς νέες. Υπάρχει πλέον πλήρης αναρριχητικός οδηγός με όλες τις καινούριες διαδρομές που στο σύνολό τους ξεπερνούν τις 100. Ο βράχος είναι ασβεστόλιθος καλής ποιότητας στα περισσότερα σημεία και η ασφάλιση των αθλητικών διαδρομών στο νομό έχει γίνει με βύσματα 10 χιλιοστών. Στον Γκίγκιλο απαραίτητη είναι και η χρήση φυσικής ασφάλισης, καθώς μόνο στους Πύργους υπάρχουν έτοιμα ρελέ και ενδιάμεσες ασφάλειες.


Κείμενo - Φωτογραφίες: Χρήστος Πατεράκης

Αρχή

Εξερευνήστε

Τουρισμός

Κρητική Διατροφή

Εκδηλώσεις

Διαμονή

Χρήσιμα